History of the Future


‘He Who Walks Behind The Rows’ - Sharon Van Overmeiren / ‘Spruit-boom’ - Clara Spilliaert

Hedendaagse kunst versterkt door het verleden


‘History of the Future’ stelt hedendaagse kunst voor in het historisch kader van het voormalig Sint-Janshospitaal in Damme. De kunstpraktijk van de geselecteerde artiesten wordt gedreven door onderzoek naar culturen, de invloed van tijd of traditionele technieken. De installaties en hun toegewezen ruimtes versterken elkaar door de raakvlakken met het verleden. De bezoekersgids voorziet een korte achtergrond over elke zaal waarbij een (gewezen) ornament uit de kamer toegelicht wordt. Het hedendaagse werk gaat er mee in dialoog. Zo speelt het verleden in op de toekomst en vice versa.

De installaties van Conrad Willems vertrekken steeds vanuit de basisprincipes geometrie, herhaling en modulariteit. Voor ‘Construction IV’ zijn marmeren blokken gestapeld tot de finale opstelling die oogt als een klassiek bouwwerk. De tweede installatie, ‘Cubicles’ is een constructie met zwarte blokken uit spaanplaat in allerlei vormen en afmetingen. Het is een dynamisch werk die gestart werd in 2007 en blijft aangroeien met nieuwe bouwelementen. Elke opbouw van ‘Cubicles’ wordt gezien als een performance van de artiest.

Sharon Van Overmeiren plukt elementen uit de eindeloze beeldenstroom die op ons afgevuurd wordt en voegt ze samen in een nieuw werk. Deze ‘fictieve sculpturen’ worden bewust gecreëerd in keramiek om het nieuw ontstane beeld voor eeuwig vast te leggen. De sculptuur ‘Mitte And Ressurection’ is slim opgesteld in een kamer met veel visuele prikkels: Delftse tegels en blauw-wit behangpapier met afbeeldingen van - jawel - dinosaurussen.

Twee werken van Dittmar Viane worden getoond in een kamer met religieuze tegelschilderijen. ‘An Angel’s Nest’ staat midden in de ruimte. De houten sculptuur heeft de vorm van een kerk of kapel maar blijkt een uitvergroot vogelhuisje te zijn. Dergelijke absurditeiten en subtiele ironie typeren Viane zijn werken. Het olieverfschilderij ‘Het Schild’ waarbij een oog gluurt doorheen een houten plank, prijkt boven de schouw. Viane zijn olieverfschilderijen lijken op te lichten door het gebruik van technieken uit de Vroeg-Nederlandse schilderkunst zoals de glaceertechniek. De objecten in zijn werken worden zeer gedetailleerd geschilderd maar krijgen een surreële uitstraling doordat zowel het voor- als zijaanzicht wordt weergegeven.

De ‘Spruit-boom’ van Clara Spilliaert uit de reeks keramische sculpturen ‘Stambomen’ is het resultaat van onderzoek naar haar eigen identiteit en familiegeschiedenis. Er is geen betere Belgische klassieker om de familietak langs haar vaders zijde te symboliseren. Liesbeth Henderickx gebruikt traditionele technieken om steen en beton te bewerken. Henderickx brengt in de serie ‘The Embrace’ steensoorten van allerlei achtergronden, kleuren en structuren samen. Bij ‘Kariatide’, een betonnen sculptuur, zoekt ze de limieten van het materiaal op door het een onverwachtse vorm te geven. De sacristie vol archiveringskasten voor religieuze objecten is de geknipte plaats om het werk van Oriol Vilanova te presenteren. Vilanova verzamelt culturele overblijfselen op rommelmarkten - zoals ansichtkaarten bij ‘Tale’ - en onderzoekt hoe beelden op deze postkaarten weergegeven en gearchiveerd worden. In ‘Tale’ geeft hij de historische postkaarten een nieuwe, hedendaagse presentatievorm.

De Margaretha vleugel van het hospitaal geeft onderdak aan opkomend talent uit LUCA School of Arts. Acht kunstenaars krijgen elk een ziekenkamer toegewezen om hun werken te presenteren. Thomas Decuypere laat niets van het oorspronkelijke sobere, witte kamertje over en dompelt je volledig onder in zijn artistieke wereld geïnspireerd op videospelletjes en digitale collages. De ruimte is volledig zwart geschilderd. Elementen uit zijn schilderijen zoals gifgroene rasters en buizen lopen door tot ver buiten het kader van de werken en palmen de volledige kamer in. Ook bij Jasper Nollet waan je je in een compleet ander universum. Met je voeten in het zand en omringd door allerlei objecten en tegeltableaus wordt je meegenomen op een futuristische ontdekkingsreis. Geerke Sticker pakt het meer ingetogen aan. In de kamer staan twee gipsen, verschaalde modellen: één van haar grootouders huis en één van de boerderij waar ze opgroeide. De gebouwen zijn ondertussen met de grond gelijk gemaakt. Sticker bewaart de geest ervan door huisstof, stoffelijke restanten van het gebouw en hun inwoners, te mengen in de gipsen modellen. Seppe Bultynck archiveert detailbeelden in allerlei gemengde media, zoals borden of metalen frames. Hij laat zich inspireren door gevonden voorwerpen en hun verhaal, vergankelijkheid en klassering.

‘History of the Future’ is een boeiende expositie waar verrassende hedendaagse kunst en erfgoed in harmonie zijn. Dankzij de zorgvuldige selectie door curator Han Decorte maak je kennis met opkomende kunstenaars die de toekomst van de kunstwereld zullen kleuren.


‘History of the Future’ presenteert Nick Geboers, Liesbeth Henderickx, Lisa Ottenburgh, Sharon Van Overmeiren, Klaas Rommelaere, Clara Spilliaert, Dittmar Viane, Oriol Vilanova en Conrad Willems. Opkomend talent uit LUCA School of Arts: Seppe Bultynck, Thomas Decuypere, Amanda E. Metzger, Jasper Nollet, Axelle VM Philtjens, Naomi Pols, Geerke Sticker, Naomi Zwaenepoel.


History of The Future is nog t.e.m. 11 december 2022 te zien bij Sint-Janshospitaal, Kerkstraat 33/35, 8340 Damme.

NEST DAMME


Foto’s van de expositie (c) Cultuurtoerist.

Previous
Previous

Juggle Struggle

Next
Next

It is… it isn’t…