NUCLEO
Culturele invulling van leegstand.
Atelierorganisatie NUCLEO creëert ruimte voor de ontwikkeling van beeldende kunstenaars. De invulling hiervan is tweeledig. Enerzijds voorziet NUCLEO betaalbare ateliers door deze onder te brengen in leegstaande Gentse panden. Daarnaast zorgt NUCLEO voor een creatieve en zakelijke ondersteuning van zijn residerende artiesten. Op dit moment hebben zo’n 170 kunstenaars verspreid over 9 locaties in Gent hun onderdak gevonden bij de organisatie.
NUCLEO’s doelgroep bestaat voornamelijk uit beginnende beeldende kunstenaars. Al kunnen meer ervaren artiesten ook een plaatsje krijgen bij de vereniging. Er wordt immers gestreefd naar een goede balans van starters en meer geoefende kunstenaars zodat ervaringen en tips uitgewisseld kunnen worden. Een artiest moet een dossier samenstellen om in aanmerking te komen voor een atelier. Dit wordt voorgelegd aan een onafhankelijke toewijzingscommissie. Bij goedkeuring komt de artiest vervolgens terecht op een wachtlijst waarna er gepoogd wordt om zo snel mogelijk een werkruimte toe te wijzen.
De continue wachtlijst toont aan hoe hoog de nood aan betaalbare ateliers is. NUCLEO is bijgevolg steeds op zoek naar panden waar ateliers in kunnen ondergebracht worden. De gebouwen die hiervoor geselecteerd worden, zijn leegstaande panden in afwachting van verkoop/verhuur, renovatie of afbraak. Hierdoor krijgt leegstand een creatieve en culturele invulling.
NUCLEO heeft sinds de start in 2001 reeds meer dan 30 tijdelijke panden in beheer gehad waar een 500tal kunstenaars hun ei kwijt konden. De ateliers van de negen huidige locaties zijn normaal niet toegankelijk voor publiek. Naar aanleiding van afgelopen Atelier In Beeld kon er een kijkje genomen worden bij de werkruimtes van de kunstenaars onder NUCLEO’s vleugels.
In het classicistisch gebouw van gewezen Veeartsenijschool (Coupure Rechts 308) zijn er een twintigtal ateliers te vinden. Daarnaast is er een expositieruimte van BLANCO waar de residerende kunstenaars hun werk kunnen voorstellen. Ongeveer tweewekelijks staat de deur van de Veeartsenij open voor publiek waarbij solo- of groepstentoonstellingen kunnen bezichtigd worden. Mentormentor heeft ook zijn onderdak in het gebouw. Dit concept biedt een trajectondersteuning voor fotografen op zoek naar begeleiding bij hun projecten. Verder is er Topo Copy te vinden, een naar eigen zeggen utopisch printcentrum voor creatievelingen.
Tijdens het snuisteren in de verschillende ateliers trokken de persoonlijke portretten van fotografe Arian Christiaens mijn aandacht. Ze bracht onder meer een reeks uit over haar zus na een genderoperatie om zo haar persoonlijkheid beter te begrijpen en de zoektocht naar identiteit vast te leggen. Ook de minimalistische tekeningen en schilderijen van Carlos Caballero sprongen me in het oog. In zijn werk wordt de grens tussen abstract en figuratief opgezocht. Aan zijn werken met geometrische structuren en kleurvlakken voegt hij steeds een subtiel element van beweging toe. Ook andere kunstenaars als Elisia Poelman, Linde Dumolein, Leyla Aydoslu en nog vele andere die hun ateliers hier hebben, zijn het ontdekken waard.
In de voormalige Nijverheidsschool (Lindenlei 38) situeren zich 18 ateliers en 7 deelateliers voor 40 kunstenaars. Daarnaast is er een projectruimte van 700 m² die dienst kan doen als tentoonstellingsruimte, voor proefopstellingen of als fotostudio. Persoonlijke favorieten hier waren de werken van Conrad Willems, Pieter De Clercq en Jana Vasiljević.
De modulaire installaties van Conrad Willems worden gekenmerkt door geometrie en herhaling. Willems maakt een betonnen of natuurstenen versie van de geometrische vormen uit een klassieke blokkendoos. Vervolgens stapelt hij deze tot een kunstwerk. Sculpturen en assemblages uit alledaagse objecten zijn de kern van het werk van Pieter De Clercq. De gebruiksvoorwerpen krijgen een nieuwe bestemming als kunstwerk die op zichzelf kunnen bestaan of deel uitmaken van een grotere showroominstallatie. In de kleurrijke en grafisch ogende schilderijen van Jana Vasiljević komt haar achtergrond als illustrator en stripmaker terug. Ze bracht de lockdown door in een landelijk Oost-Vlaams dorp wat resulteerde in haar ode aan het platteland. Hier worden weilanden en graanvelden respectievelijk groene en gele vlakken en krijgen de typische landelijke boerderijen en huizen een meer abstracte vorm.
In het O.L.V. Ter Hoyen Begijnhof (Lange Violettestraat) zijn twee Conventen en het Infirmeriegebouw in het beheer van NUCLEO waar er een heleboel kleine ateliers en meerdere deelateliers in thuisgebracht zijn. Van de resem artiesten die er hun werkplaats hebben, licht ik er ook hier een aantal uit die me in het oog sprongen tijdens Open Atelier.
Binnenstappen in het atelier van Sara Plantefève-Castryck voelt aan als het betreden van een universum vol kleur. Sara heeft een achtergrond in textiel- en grafisch ontwerp maar haar arsenaal omvat allerhande media: papier (tekeningen en foto’s), keramiek, textielkunst en lichtsculpturen. Haar werken zijn een spel van kleuren, vormen en structuren. Een aanrader zijn ook haar handgemaakte tapijten onder de naam van Hei Rug. In hetzelfde gebouw huist Joëlle Dubois die afgelopen jaren haar naam gemaakt heeft met haar werken rond sociale media. Hierbij zijn haar felgekleurde schilderijen vooral gericht op de seksualiteit van de vrouw en daarbij de impact van sociale technologie. Het zijn voor zichzelf sprekende beelden zoals een naakte vrouw die een selfie neemt of een intiem koppel dat tegelijkertijd toch aan de smartphone gekluisterd is. Ook nieuw werk van Joëlle richt zich op thema’s als gender, seksualiteit en diversiteit.
Jonas Vanderbeke laat kunstgeschiedenis versmelten met hedendaagse beelden. Wederkerige elementen in zijn schilderijen zijn symbolen van vergankelijkheid, bloemen, helden en dieren. Deze worden uit hun verwachte context gehaald en in een nieuw, vaak uitbundig kleurrijk geheel geplaatst. Leuk weetje, door de kleine atelierruimte trekt Jonas zijn schilderijen vaak uit elkaar door er meerluiken van te maken. Marijn Dionys valt niet onder één noemer thuis te brengen. Met een opleiding als meubelontwerper en interieurvormgever maakt hij meubelen, voornamelijk met hout als basismateriaal. Mijn favoriet hierbij is een elegante platenkast waar een platenspeler verwerkt is in een aluminiumplaat in het houten blad, er ruimte is voor een versterker en het geheel gedragen wordt door een blok om lp’s in op te bergen. Verder illustreert Dionys – meestal in opdracht – en maakt hij vrij werk. Hierbij gebruikt hij atypische materialen als lego en X-ray. Bij zijn reeks taxidermie prikt hij naalden in een kader die hierdoor de vorm krijgen van een vlinder of kever.
Als laatste locatie van een druk gevulde Open Atelier dag, bezocht ik een gewezen fabriekspand vlakbij het Gravensteen (Molenaarsstraat 15). De werken van de residerende kunstenaars waren speels opgesteld in de loods tussen onder andere reeds aanwezige stockagemateriaal, random objecten, een zetel als uitkijktoren… Een leuke manier om zo de abstracte sculpturen uit onder meer isolatiemateriaal van Anne Beumer en de schijnbaar onafgewerkte kleien beelden van Chris Hoeben te ontdekken. Naast de gedeelde loods zijn er tien ateliers in dit gebouw waaronder deze van Titus Simoens en Ilse Popelier. Fotograaf Titus Simoens is al meermaals in de prijzen gevallen met zijn pakkende beelden en exposeerde reeds in binnen- en buitenland. Een ijzersterk beeld uit zijn reeks over leerlingen in een streng schoolregime schopte het tot de platenhoes van Rats van Balthazar. Ilse Popelier werkt uitsluitend met oliepastels op papier. De keuze voor dit materiaal ligt in de vrijheid en snelheid waarmee er kan gecreëerd worden. De onderwerpen voor haar tekening kunnen alle kanten uitgaan, elk onderwerp is voor Ilse even belangrijk of juist onbelangrijk.
Het is duidelijk dat er veel talent huist onder de atelierorganisatie Nucleo. Vermits de lading aan kunstenaars zodanig groot is, werd hier slechts een beperkte selectie uitgelicht die mij opvielen. Alle artiesten worden hieronder nog opgesomd zodat je vooral zelf op ontdekking kan gaan tussen de opkomende talenten en meer gevestigde namen.
Veeartsenijschool: Arian Christiaens – Carlos Caballero – Elisia Poelman – Geert Marijnissen – Hilde Van Canneyt – Hilde Van Wambeke – Huis Van den Broucke – Juanan Soria – Klaas Op De Beeck – Leyla Aydoslu – Linde Dumolein – Lou Terryn – Louisa Roals – Manon De Craene – Mario De Brabandere – mentormentor – Naomi Kerkhove – Nicolas Van Parys – Penelope Deltour – Sam Eggermont – Sarah Ciurysek – Sofie Deckers – Topo Copy – Willem Cole – Yuri Andries.
Nijverheidsschool : Annouk Thys – Bart Spitaels – Bart Vansteenkiste – Bram Vanderbeke – Cecilia Jaime – Conrad Willems – Elisia Poelman – Felix Fasolt – Gianni Skoric – Ine Smet – Ines Claus – Isa D’Hondt – Isabel Devos – Jana Vasiljević – Jean-Marie Bytebier – Kobe Wens – Kristof Van Heeschvelde – Leen Galle – Leo Gabin – Lieven Lefere – Manon De Craene – Marjolein Labeeû – Niels Ketelers – Olivier Goethals – Pieter Rosseel – Pieter De Clercq – Simon Van Parys – Stephanie Gildemyn – Sven Boel – Valery Konevin – Wannes Goetschalckx
Begijnhof: Alison Souffreau - Ann Decaestecker - Anneleen Van Offel - Barbara Gräwe - Bram Lattré - Dolores Bouckaert - Eleni Papadopoulou - Emma Mortier - Francis Bekaert - Freek Willems - Georgia Kokot - Golnesa Rezanezhad - Hallveig Ágúgstsdóttir - Hugo Azcuy Castillo - Irja Syvertsen - Joëlle Dubois - Jan Laroy - Jan Vandeplancke - Joke Raes - Jonas Vanderbeke - Jonathan De Maeyer - Joren Van Acker - Jorge Manilla - Katrin Bosmans - Kristof Lemmens - Louise Degraeve - Manon Clement - Marijn Dionys - Mathias Berner - Nina Van denbempt - Piro Pallaghy - Sara Plantefève-Castryck - Sebastian Kulbaka - Sébastien Conard - Shirley Villavicencio Pizango - Sien Goris - Simon Debbaut-L’Ecluse - Tessa Groenewoud - Thomas Renwart - Tim Onderbeke - Tom Van Den Wijngaert
Molenaarsstraat: Anne Beumer - Bram Vanderbeke - Chris Hoeben - Ilse Popelier - Melissa Ghiette - Roberta Gigante - Shervin Sheikh Rezaei - Titus Simoens
Abrahamstraat: Lysandre Begijn - Pedram Kargar - Roos Nieboer - Ruth van Haren Noman - Stéphane Vervaeke
Vynckier: Charles Degeyter - Frank Depoorter - Jan Vandemandere - Lore Rabaut - Luis Inostroza Saavedra - Maxime Vancoillie - Merel Stolker - Nina Versporten - Paz Ortuzar - Saar De Buysere - Veronika Bezdenejnykh - Vicky Lema - Willem Moreel - Willem Vermoere
Achterstraat: Dupani - Emma Terweduwe - Paul Nieboer - Stans Vrijsen - Thomas Vandenberghe
Antoine Van Hoorebekehof: Bert Joostens - Fen De Winter - Peter H. Waterschoot - Ritsart Gobyn - Stijn Eeckhout
Foto’s (c) Cultuurtoerist.